Chi Neng Qigong

Chi Neng Qigong en Qigong

Qigong is een oude kunstvorm waarin je leert hoe je jouw energie weer kan opladen.
Qi Neng Qigong (CNQ) is een afgeleide vorm van Qigong die ontwikkeld is door Dr. Pang Ming. Alle oefeningen zijn in eerste instantie bedoeld om je lichamelijke gezondheid te verbeteren. Elke oefening is helend. Door te bewegen verdwijnt de onbeweeglijkheid in je lichaam. De Qi neemt toe en je organen en spieren laten spanning los. CNQ werkt door op alle levensgebieden; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
Het besef dat er een verbinding is tussen alles en iedereen. Als je dit beseft, zul je anders omgaan met jezelf, de maatschappij en de wereld.

Level 1 Staat voor de basis van CNQ en bestaat uit:

 • De 5 warming up oefeningen
 • De Lift Qi Up Pour Qi Down (LQU) oefening
 • De 3-Centres Merdge
 • Wall Squats
 • La Qi
 • Sway La Qi

Je versterkt de natuurlijke uitwisseling tussen jouw interne Qi en de externe Qi. Je opent de kanalen tussen je lichaam en het universum.

Level 2 bestaat uit 10 oefeningen. Welke lichaam en geest door lichaamshouding verbindt. Je activeert je lichamelijke Qi en brengt die dieper in het lichaam. De bewegingen zijn intensief en door met focus te trainen vergroot je de beheersing van je lichaam en geest.

Level 3 Werk je met oefeningen, hand mudra’s, en klanken die diep op de organen en emoties inwerken.

Hoe ziet een training les er ongeveer uit:
Ik leer je de vorm van Level 1. Oefeningen en het inzetten van je bewustzijn. Het bevat ook stille, zittende oefeningen, maar de nadruk ligt op het bewegen in combinatie met een ontspannen en gefocuste geestestoestand. Je versterkt de natuurlijke uitwisseling tussen jouw interne Qi en de externe Qi. Je opent de kanalen tussen je lichaam en het universum. Om dit te bereiken leer je jezelf te verbinden met qi, hoe je bewust de uitwisseling tussen je eigen qi en de qi van het universum kunt intensiveren en hoe je richting kunt geven aan dit natuurlijke proces door je aandacht te focussen.

Ik geef je handvaten om zelf dagelijks te oefenen.
Het beoefenen van de vijf waarden van Daode (hoe je in het dagelijks leven staat):

 • Compassie /mededogen
 • Respect
 • Eerlijkheid
 • Moed
 • Discipline /wijsheid
Dr. Pang Ming toonde aan dat je met CNQ zelf aan je gezondheid kunt werken door gericht te oefenen en bewust te zijn van je emoties, patronen en overtuigingen. Het hebben van emoties als angst en verdriet is heel normaal, maar als je je langere tijd identificeert met specifieke emoties neemt de spanning in je lichaam toe, verzwak je je lichaam en ontstaat vroeg of laat ziekte. Als je jezelf observeert, anders met situaties in het dagelijks leven omgaat, emoties en overtuigingen loslaat, zal de spanning verdwijnen en zal de Qi die je genereert door de oefeningen nog meer effect hebben.

 

Mijn weg naar Chi Neng Qigong

CNQ is precies op het goede moment in mijn leven gekomen. In een periode waarin ik afscheid moest nemen van werkzaamheden die ik heel erg liefheb. Na 30 jaar doceren van Yoga, dansexpressie en intuïtief zingen was ik toe aan nieuwe inspiratie. De transitie na mijn 50ste, waarin innerlijk heel veel verandert en doorwerkt op alle niveaus in je leven. Maar uiterlijk veranderde er niets, mijn gezin en de dagelijkse zorg van een gehandicapte zoon bleef. Ik raakte uitgeput, voelde mij heel gezegend met mijn gezin maar ik wilde eigenlijk weg, alleen zijn. Ik moest stoppen met de opleiding PsychoMotion, die ik met heel veel toewijding en liefde, samen met een collega vriendin uit Israël had opgericht.
‘Ik weet het niet meer’ Dit is wat ik mezelf steeds hoorde zeggen. Ik kon het accepteren dat ik het niet meer wist maar was ook in de rouw over het plotseling stoppen van alles waar ik trots op was en voldoening van kreeg. Ik heb mezelf heel veel sessies Rebalancing massage gegeven bij een therapeut en dagelijks CNQ beoefend. Met mijn drum getrommeld en gebeden met mezelf en de natuur om mij. Muziek gemaakt met mijn goede vriendin Edith, momenten van heling en een diep verlangen om zelf muziek te maken en te schrijven kwam aan het licht.

Mijn hart sloeg in die tijd steeds op hol, mentaal was ik in paniek, emotioneel uitgehold en fysiek was ik heel moe. CNQ heeft mij innerlijke rust gegeven door iedere dag te oefenen sinds 2017. Het voelt helend, versterkend, voedend, aardend en vreugdevol. Door mijn 30 jaar lange training en ervaring in dit veld valt CNQ in een rijke voedingsbodem. Ik geef het graag door omdat ik hier zelf heel veel van leer en het mij verder verdiept. Het geeft voldoening om te merken dat mensen het heel snel oppakken en het verschil ervaren.

Ik heb Level 1 certificaat verkregen bij het Chi Neng instituut in Arnhem. Hier ben ik nog steeds verder aan het leren voor Level 2 en 3. Zest is een yogacentrum in Amstelveen waar ik in aanraking ben gekomen met Chi Neng Qigong en nog steeds lessen volg bij Anouk en Sandra.

 

 

Lessen:

Tijdsduur groepsles: 1 uur voor een Zoomles en 1,5 uur op locatie
Tijdsduur individueel: 1 uur op locatie en zoomles 30 minuten tot 1 uur

 

‘Of het nu voor beoefening of voor heling is, het is niet nodig het effect te beredeneren of een plaats of tijd voor de beoefening te stellen. Beoefening is het openen van de paden binnen en buiten het lichaam om beter Qi te kunnen uitwisselen met het universum. Bij heling, of het nu voor jezelf of een ander is, sturen we deze Qi door het richten van de aandacht (intentie) naar het lichaam. Zo simpel is het…’