Chi Neng Qigong of Meditatie in beweging

Qigong is een oude kunstvorm waarin je leert hoe je jouw energie weer kan opladen.

Qi Neng Qigong (CNQ) is een afgeleide vorm van Qigong die ontwikkeld is door Dr. Pang Ming. Alle oefeningen zijn in eerste instantie bedoeld om je lichamelijke gezondheid te verbeteren. Elke oefening is helend. Door te bewegen verdwijnt de onbeweeglijkheid in je lichaam. De Qi neemt toe en je organen en spieren laten spanning los. CNQ werkt door op alle levensgebieden; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Het fundament van CNQ is het in balans brengen van je emoties. Het besef dat er een verbinding is tussen alles en iedereen. Als je dit beseft, zul je anders omgaan met jezelf, de maatschappij en de wereld.

Level 1 Staat voor de basis van CNQ en bestaat uit:

 • De 5 warming up oefeningen
 • De Lift Qi Up Pour Qi Down (LQU) oefening
 • De 3-Centres Merdge
 • Wall Squats
 • La Qi
 • Sway La Qi

Je versterkt de natuurlijke uitwisseling tussen jouw interne Qi en de externe Qi. Je opent de kanalen tussen je lichaam en het universum.

Level 2 bestaat uit 10 oefeningen. Welke lichaam en geest door lichaamshouding verbindt. Je activeert je lichamelijke Qi en brengt die dieper in het lichaam. De bewegingen zijn intensief en door met focus te trainen vergroot je de beheersing van je lichaam en geest.

Level 3 Werk je met oefeningen, hand mudra’s, en klanken die diep op de organen en emoties inwerken.

Wat kan je verwachten van de les die ik geef:

Ik leer je de vorm en nodig je uit om deze thuis te beoefenen. Ik leer je om je zelf genezend vermogen te gebruiken. Het zijn zachte en sierlijke bewegingen en je aandacht is volledig aanwezig. Als je jezelf observeert, anders met situaties in het dagelijks leven omgaat, overtuigingen en emoties loslaat, zal de spanning verdwijnen e n zal de Qi die je genereert door de oefeningen nog meer effect hebben. We oefenen in een cirkel en de kracht van de groep is dragend en versterkend.

Het beoefenen van de vijf waarden van Daode (hoe je in het dagelijks leven staat):

 • Compassie /mededogen
 • Respect
 • Eerlijkheid
 • Moed
 • Discipline /wijsheid

Tijdsduur groepsles: 1 uur voor een Zoomles en 1,5 uur op locatie

Tijdsduur individueel: 1 uur op locatie en zoomles 30 minuten tot 1 uur

Hoe ziet een les eruit: We staan in een cirkel, op blote voeten of met sokken, en je hebt makkelijk zittende kleding aan. De les is voornamelijk staand maar als dat niet mogelijk is, door wat dan ook, is er een stoel, zodat je alles mee kan doen.

CNQ is precies op het goede moment in mijn leven gekomen.  In een periode waarin ik afscheid moest nemen van werkzaamheden die ik heel erg liefheb. Na 30 jaar doceren van Yoga, dansexpressie en intuïtief zingen was ik toe aan nieuwe inspiratie. De transitie na mijn 50ste, waarin innerlijk heel veel verandert en doorwerkt op alle niveaus in je leven. Maar uiterlijk veranderde er niets, mijn gezin en de dagelijkse zorg van een gehandicapte zoon bleef. Ik raakte uitgeput, voelde mij heel gezegend met mijn gezin maar ik wilde eigenlijk weg, alleen zijn.  Ik moest stoppen met de opleiding PsychoMotion, die ik met heel veel toewijding en liefde, samen met een collega vriendin uit Israël had opgericht.

‘Ik weet het niet meer’ Dit is wat ik mezelf steeds hoorde zeggen. Ik kon het accepteren dat ik het niet meer wist maar was ook in de rouw over het plotseling stoppen van alles waar ik trots op was en voldoening van kreeg. Ik heb mezelf heel veel sessies Rebalancing massage gegeven bij een therapeut en dagelijks CNQ beoefend.  Met mijn drum getrommeld en gebeden met mezelf en de natuur om mij. Muziek gemaakt met mijn goede vriendin Edith, momenten van heling en een diep verlangen om zelf muziek te maken en te schrijven kwam aan het licht.

Mijn hart sloeg in die tijd steeds op hol, mentaal was ik in paniek, emotioneel uitgehold en fysiek was ik heel moe. CNQ  heeft mij innerlijke rust gegeven door iedere dag te oefenen sinds 2017. Het voelt helend, versterkend, voedend, aardend en vreugdevol. Door mijn 30 jaar lange training en ervaring in dit veld valt CNQ in een rijke voedingsbodem. Ik geef het graag door omdat ik hier zelf heel veel van leer en het mij verder verdiept. Het geeft voldoening om te merken dat mensen het heel snel oppakken en het verschil ervaren.

Ik heb een certificaat voor Level 1 en 2 bij het Chi Neng instituut verkregen. Op dit moment train ik voor Level 3.

Ik liep al behoorlijke tijd met veel vage klachten, zoals vermoeidheid, pijnlijke spieren en gewrichten vooral in mijn benen. Ik dacht aan overgangsklachten. In februari 2023 startte ik bij Angéla Chi Neng Qigong. Na een paar maanden merkte ik dat de pijnen in mijn benen zo goed als wegwaren. Ik voelde me veel ‘soepeler’. Eerlijk gezegd dacht ik niet direct aan Chi neng Qigong. Maar opvallend was dat het in de zomervakantie, we hadden toen een zomerstop van ca 6 weken, de pijnlijke spieren en gewrichten weer terugkwamen. tja... Hoe dan ook, ik vind het heerlijk om te doen. Ik heb het idee dat ik lichamelijk sterker en soepeler wordt. Tijdens de les komen ook mijn gedachten en emoties helemaal tot rust. Daarbij zet Angéla een hele fijne energie en sfeer neer in de les. Wat naar mijn idee nog meer bijdraagt aan het proces. Ik ben er héél blij mee.

Mijn weg naar Chi Neng Qigong